13 september 2008

Uge 7 - Mayaerne, Mexico og ind i Guatemala

Den seneste uge har det været godt tryk på oplevelserne, og så har vi virkelig vænnet os til at køre i bus. Lørdag aften mødtes vi med vores guide, og resten af gruppen, som vi skulle rejse med i 3 uger. Vi er ialt 14 personer (og en guide) - og det har vist sig at være lidt af et mix. Der er personer fra Australien, England, USA, Belgien - og så os. Det er mest singler der rejser (der er et andet par udover os), og alderen varierer fra ca. 20 til sidst i 30'erne, samt en enkelt der nok er på den anden side af 50. Der er mange forskellige personligheder, men generelt går det OK, med at rejse sammen med andre til en afveksling.

Vi har stiftet en del bekendskab med Maya-kulturen efter de første dage, og det er da også det gennemgående tema på vores tur, idet de er den oprindelige befolkning på Yucatan halvøen. Vi har besøgt Chitzen Itza, som nok er den mest kendte Maya ruin, hvor vi fik en rundtur på ca. 2 1/2 time, af en ganske god guide. Han viste os nogle af de primære udgravninger, og fortalte bl.a. om hvordan Mayaerne byggede deres pyramider, ved at bygge udover allerede eksisterende pyramider.



Derudover har vi været forbi Palenque, som også er en Maya ruin (eller by) - men hvor det kun er ca. 5% som indtil videre er blevet udgravet. Resten ligger under junglen, og alligevel var det imponerende bygningsværker som der var udgravet. Palenque er fra den klassiske Maya periode (år 200-900), hvor Chitzen Itza er senere. Palenque ligger temmeligt langt fra alting, så det bestemt "off the beaten track". Spændende !

Vi har også været på en landsbytur, hvor vi i nærheden af San Cristobal besøgte to mindre maya landsbyer, der er meget præget af den oprindelige kultur, og som ligger langt fra det generelle liv i Mexico. I den første landsby var vi inde i kirken, og det var en temmelig anderledes oplevelse. Der var ingen bænke, der var fyrrenåle på gulvet, hvor folk også sad og bad og tændte lys, og så blev der lige ofret en kylling ovre i hjørnet; det kunne vi dog ikke se direkte. Et par gange i timen blev der også skudt fyrværkeri af udenfor, lige for at krydre det hele. Mange steder blander Mayaerne deres egen religion med kristendommen, og slutresultatet er bestemt specielt. Senere besøgte vi en religiøs leder og et almindeligt hjem, hvor kvinderne/pigerne arbejdede hjemme (mad, vævning) og mændende ude. Samtidigt blev vi lidt klogere på Maya kulturen. Mette sluttede af med en tur på Maya medicin museum, mens Henrik plejede sin hovedpine.

Vi har også forlystet os med at bade i en underjordisk grotte, eller en såkaldt "Cenote". Disse er fyldt med meget klart ferskvand, og har oprindeligt været brugt af Mayaerne til drikkevand. Vi nåede ud til 3 forskellige, ved først at køre 1 1/2 i bil, og derefter blive trukket af hest og skinnevogn gennem skoven. Det var en meget forfriskende oplevelse, og helt unikt. På vejen til San Cristobal kørte vi også lige en tur forbi to vandfald, og havde mulighed for at bade i en af dem, mens vi ved det andet kunne gå ind "bagved" vandet og kigge ud (vådt !).



I den seneste uge har vi boet på hotel i byer som Cancun, Merida, Palenque, San Cristobal - alle i Mexico. I Palenque boede vi nærmest ude i junglen, mens vi de andre steder har været centralt inde i byen. I Merida var værelserne meget små, og det var et temmeligt slidt sted, mens det har været bedre nogle af de andre steder. Luftfugtigheden i Palenque var temmelig høj, og Mette endte da også med at blive skræmt af en krabbe (!) på vores badeværelse. Den lignede til forveksling en kæmpe edderkop, da den sad bag affaldsspanden.

Nu, hvor vi rejser sammen med en gruppe, har vi hver eneste aften spist sammen med alle de andre, så der er blevet udvekslet oplevelser og rejseerfaringer. Vi har igen mest holdt os til Mexicansk mad, selvom det ikke er så specielt afvekslende. Mette har vist snart prøvet alle afskygninger af Mexicansk røreæg og Kylling fajitas, så der gror efterhånden fjer på hende. Og endnu flere mexicanske totillas er blevet indtaget.

Fredag den 12. september tog vi afsked med Mexico for denne gang, og efter nogle timer nåede vi grænsen til Guatemala. Her skulle vi først en lille tur med en gaaaaammel VW boble-taxi, og derefter på en såkaldt "Chicken"-bus i lidt over 2 timer. Bussen blev fuldstændigt proppet med passagerer (3 på hvert sæde + stående), og der var konstant en konduktør der sprang rundt for at få endnu flere med - når ikke lige han kravlede på toppen eller siden af bussen i fuld fart. Vi endte med krampe de fleste steder - overlevede turen - men 10 minutter på bussen havde nok været rigeligt. Den stod på privat kørsel resten af dagen, og sidst på aftenen ankom vi til Panajachel ved Atitlan søen, hvor vi skal være de næste par dage.



Vi runder ugen af for denne gang; den næste uges tid skal vi så tilbringe i Guatemala

(billeder o.lign. kommer senere for uge 6 og 7)

Ingen kommentarer: