05 september 2008

Top 10 listen - USA

Efter at have været ca. 5 uger i USA, er vi faldet over en del forskelligheder mellem Danmark/Skandinavien/Europa - og så USA. Derfor har vi forsøgt at lave en lille hurtig top 10 liste over ting eller forhold, som vi synes er lidt mærkelige eller blot meget anderledes omrking hvad vi er vant til ”derhjemme”; det er ikke ment som kritik (kun lidt), det er blot anderledes.

#1 Ost på alt, f.eks. popcorn med ost eller hvad med en Pizza med 4 forskellig slags ost(og ikke andet). Man bliver efterhåden lidt paranoia omkring hvor mange kalorier man indtager, så man skal næsten hele tiden gøre opmærksom på at ens mad skal være uden ost. Og - så er det ikke ligefrem kvalitetsost, men et billigt erstatningsprodukt som vi også kender hjemmefra på visse pizza'er.

#2 Mere = godt. Det kommer til udtryk på mange måder. De serverer ENORME portioner - meget mere end man kan spise. I nogle af de sandwiches vi købte, måtte vi fjerne mere end 50% af kødet for at de kunne spises. Og der var stadigt nok til 2 personer. De har enorme biler/trucks med plads til 6 voksne og så lige et par ton foder og et par hunde på ladet. Og så er der kæmpe landbrug; vi kørte nok 10 kilometer langs en kæmpe mandel farm med træer.

#3 Fastfood kulturen er meget dominerende. Næsten alt er organiseret i kæder, og de ligger over det hele (bortset fra ned ad Highway 1, hvor man egentligt godt kunne bruge en, til at peppe konkurrencen op). Hos "Sizzler" bestiller man bøffer ved en disk, ligesom hos McDonalds, og får det så bragt, når det er klart. En slags Jensen bøfhus parret med en McDonalds. Og man skal virkelig kæmpe for at finde nogle alternativer, f.eks. i form af cafe'er.

#4 How are you? Det er standard startreplikken til alt, når man kommer ind i en butik og alle andre steder. Som dansker fanger det en på det forkerte ben, så man er lige ved at give en længere fortælling omkring ens helbred; det ender med at virke lidt underligt at spørge om det; hvis man nu siger retur at man har det ad helvede til, ville de nok blive lidt overrasket. Hos butikskæden Walmart har det taget det skridtet videre, og har decideret personer ansat som “people greeter”. Ja - det er en faktisk titel ! Meeeeget mærkeligt.

#5 Udsalg. På biler. Det er ihvertfald noget der sjældent ses i Danmark, med mindre der lige er en hel ny model på trapperne. Men, i USA skal der åbenbart ryddes helt ud hvert halve år, så det var temmeligt normalt. Faktisk var der nogle steder udsalg på den nye 2009 model (!?) Hmmm - så hedder det vist ikke udsalg. Og det så man så også i alle andre brancher. Der er vist aldrig nogle der betaler fuld pris. Eller de har vist glemt hvad normalprisen efterhånden er.

#6 Der er virkelig meget plads nogle steder. Landet er præget af store åbne landskaber hvor der ikke bor nogle, men også hvor der heller ikke dyrkes noget (hvilket er noget anderledes end lille Danmark). Der er kæmpe områder blot med flot natur.Men der er også langt til alt. Man går ikke lige en tur i byen; man kører rundt til stort set alt. Mange af de mellemstore byer er ikke ”bygget” til fodgængere. Og cykelisterne er der meget langt imellem (lidt flere i San Francisco, end andre steder).

#7 Eksl. Moms ! Mange priser der opgives i butikker og spisesteder, er alle priser uden "sales tax" eller hvad der svarer til moms. Det er dog ikke 100%, så man ved aldrig helt om der kommer 5-10% oveni ens pris. Temmelig irriterende. Man kan jo ikke slippe for det, så lad os nu bare blive enige om at oplyse den pris, som DU skal betale. Slut, prut, finale. At der så også lige kommer service/servering oveni på 15-20% skal man lige vænne sig til, men det kender man jo andre steder fra.

#8 Doggy bags ! I stedet for at lave portioner i en størrelse så folk kan spise op, vælger man at give folk resterne med hjem i små flamingo-kasser, hvor de så kan stå og svede til de bliver spist ... næste dag ? senere på ugen ? Og det i et land der samtidig er så fokuseret på hygiejne, at alle render rundt med en lille sprayflaske til ”instant handwash”. Vi så f.eks. en person der fik en boks til sin halvt spiste burger; det var fuldstændig normal kotume alle steder. "Less is more", for pokker !

#9 USA er slet ikke så homogent som vi kender fra Europa, når det gælder befolkningen. Der er godt nok flest "hvide”, men der er store grupper af asiater, ”hispanic” (mexicanere, spaniere) og sorte. Derudover så er der jo store grupper af indvandrerer fra Europe fra 1800-1950, bl.a. irere, italienere, øst-europærere, og mange andre. På vestkysten så vi mange "hispanic", og Los Angeles virkede nærmest som en by med 2 sprog. På østkysten var det derimod de sorte der var mange af (eller afro-amerikanere, som de jo politisk korrekt hedder). I 2050 vil de "hvide" udgøre mindre end 50% af befolkningen i USA.

#10 Så brug dog det blinklys, når nu du har fået det ! Trafikkulturen svinger også i Europa, men på vestkysten i USA virker det som om, at man nærmest skal kunne tankelæse ens medbillister. Af cirka 100 "sving" så er det max 10-15% der bruger deres blinklys.

I det store og hele virker USA ikke voldsomt anderledes end Danmark, folk er lidt mere åbne og spørger gerne om de kan hjælpe, hvis man står og ser lidt fortabt- turist ud.

Vi overvejer lidt om der kommer andre top 10 lister senere

2 kommentarer:

Unknown sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Unknown sagde ...

#1. I kan altså også få pizza med 4 gange ost herhjemme. Den hedder Quatro Formaggio. Meget værre er det at de sælger pizzaer med ost i skorpen. Desværre er det også dukket op i DK.