02 oktober 2008

Top 10 listen - Mexico og Centralamerika

Endnu et forsøg på at "koge" en rejse ned til nogle indtryk og forskelligheder i forhold til Danmark/Skandinavien. Det er lidt for vanskeligt at finde 10 punkter for hvert land, så her er nogle forskelligheder, som nogle gange kun gælder i et enkelt af landene.

#1 Tortillas, tortillas, tortillas. Man får majspandekager til stort set alt (specielt i Mexico) og i mange forskellige udformninger. Enten er det en del af hovedretten (f.eks. en Burrito eller Taco) ellers er det et tilbehør - selv til morgenmad. Det er temmelig sjældent at man ser så gennemgående et produkt i mad andre steder (altså udover ost i USA). Specielt når de var hjemmelavede var de gode - så behøver man ikke det helt store tilbehør.

#2 Når det gælder offentlig transport, så sker det næsten altid med busser. De har stort set ikke toglinier i centralamerika, og det er en rimelig stor forskel i forhold til Europa. Vi er vandt til, at hvis man skal over længere afstande, så sker det med tog. Men her er det busser - og de virker ganske effektive - også fordi trafikken trods alt er begrænset. Der er dog også et temmeligt stort spænd. Enten er de luxuriøse og dyre (f.eks. ADO'er i Mexico) ellers er de meget billige - og der kan man køre langt for 20 kroner.

#3 Der er "vilde" hunde overalt i gaderne - også ude på landevejene. Vi så dem næsten hele tiden i alle landene, og et betydeligt antal haltede - sikkert efter at være blevet ramt af en bil eller to. De værste eksempler var dem som manglede et ben eller mere, men som stadig humpede rundt. Det skal man liiiige vænne sig til.

#4 Der er et lidt andet forhold til natur og affald. Som turist tager man jo sine vaner med hjemmefra, og smider sit affald i affaldstønder når man finder dem. Men de lokale er temmelig tilbøjelige til at vippe det hele ud af bilen eller læsse en ladfuld af i vejkanten, uden at der er nogle der synes det er mærkeligt. Det virker lidt underligt og gør en til øko-flipper.

#5 De har aldrig penge.. eller ihvertfald ikke byttepenge. Specielt i Belize var det helt tosset, men vi så det også andre steder; vi var lige ved at måtte gå fra en regning, fordi baren ikke kunne give penge retur, og de mente i høj grad det var vores problem og ikke deres. Så nu spørger vi først om de vil have vores penge eller ej.

#6 Vej bump ! Masser af vej bump. Overalt - selv på store veje igennem "ingenting". Vi bruger dem på små villaveje o.lign, men at forestille sig 10-15 bump på landevejen mellem Gedser og Nykøbing ville være lidt mærkeligt. Og så er det den slags som er næsten umulige at se hvis ikke lige man ved de er der, og som man skal helt ned i fart (10 km/t) for at kunne passere.

#7 Mayaerne er deciderede bange for at få taget billeder, udover at det selvfølgelig er intimiderende, så dem har vi ikke rigtigt billeder af. De tror at det stjæler deres sjæl. At der så er nogle der er villige til at sælge deres sjæl for et par pesos er en anden snak.

#8 Specielt mexicanerne har et lidt andet forhold til musik volume. DET ER MEGET HØJERE ! Flere steder er der enorme højttaleranlæg som blæser musik og reklamebudskaber ud i ingenting; det virker fint - vi skulle ihvertfald ikke handle derinde. Og at der så er adskillige anlæg der spiller på tværs af hinanden gør ikke så meget. Derudover har de reklame/højttalervogne der kører rundt og spreder budskabet. Det ville vist ikke holde vand på Kongens Nytorv.

#9 Lige bortset fra chilisauce, så er det lidt mystisk at maden ikke er mere krydret end den er. Ofte smager den ikke rigtigt af noget, og det er lidt ærgeligt, når nu de har en masse krydderier at gøre godt med. Der er også temmelig langt mellem grøntsagerne - så nogle steder bestod maden af tør tortilla + tør kylling; værsgo at spis ! Belize var noget anderledes. Her smagte maden, og der var flere grøntsager.

#10 Tjenere og butikssælgende er meget vedholdende, og ofte følger de sgu efter en selvom man har afvist dem adskillige gange. Det skal man lige vænne sig til. Amigo, my frieeeeend ! Det får lidt den effekt, at vi istedet vælger steder, hvor de ikke er så udfarende. Så kan de vel lære det (eller ikke !). Det samme gælder børn, der kommer til bordet og vil sælge tingel-tangel. Først når man kigger væk og ignorerer dem (hvilket vi selv synes er uhøfligt) giver de op. Hmmm.

Det var listen; mon ikke sydamerika har en del gengangere ? nu må vi se ..

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Nyt fra andedammen:

Der er faktisk ikke sket så meget. Lene Espersen har overtaget formandsposten fra Bendt Bendtsen hos de Konservative. Ny Alliance har skiftet navn til Liberal Alliance og har ændret partiprogram. Birthe Rønn Hornbech er røget ud i nogle problemer vedr. at danskere kan få familiesammenføring efter EU's regler om fri bevægelighed ved at tage et smut til udlandet i et par uger. Det viser sig at integrationsministeriet har fortiet den mulighed overfor ansøgere. DF er rasende over at EU-reglerne omgår dansk lov.

25-øren er blevet afskaffet pr. 1. oktober. Der er et par banker, som er gået konkurs. Vi er dog ikke i nærheden af USA's problemer. Arbejdsløsheden er også steget lidt til 2%.

Det vi primært taler om er den Republikanske vicepræsidentkandidat, Sarah Palin. Hendes interview hos CBS var meget fascinerende på en skræmmende måde.