18 november 2008

Uge 16 - Sydlige Patagonien

Vi starten denne uges beretning med et lille quiz spørgsmål : Hvor mange grader bør man maskinvaske et digitalt spejlreflekskamera ved ? Svaret følger længere nede ..

Efter at være taget afsted fra Puerto Madryn mandag eftermiddag, ankom vi til El Calafate tirsdag aften - med et skift af bus i Rio Gallegos, og 4 timers venten på næste bus. Det blev til en tur på ialt 27 timer, før vi kunne checke ind på MarcoPolo Inn, og få et velfortjent bad. 4 overnatninger har vi dette sted, og det har vist sig at være ganske godt. Hver aften serveres der hjemmelavet mad og en tilhørende øl/glas vin for 20 pesos (ca. 38 kroner) - og så kan man trille lige i seng bagefter eller tage et slag billard. Så det har vi udnyttet nogle gange, og det har været helt rart ikke at skulle søge efter endnu en restaurant eller spisested hver dag. At det også er et rimeligt nyt hostel - med badekar (!), varme i gulvet og en god udsigt - skader jo heller ikke. Lidt dyrere end nogle af de forrige steder, men også meget bedre.

Det meste af onsdagen fik vi hurtigt brugt på at købe "gear" og udstyr til at trekke i - og til at kunne holde varmen i. Nu hvor vi har bevæget os ca. 1.000 kilometer yderligere sydpå, er det blevet lidt køligere og det har primært været de lange bukser og trøjer der har været brug for.

Torsdagen blev brugt på en tur, arrangeret af vores hostel, til Roca Lake, som er et smukt område, der ligger mellem El Calafate og nationalparken, og som mest besøges af de lokale. Så her havde vi lidt tid til at trave rundt og vi fik også spottet et par rovfugle undervejs (måske endda en kondor ?). Derefter kørte vi over til Perito Moreno gletcher, som er den primære årsag til at El Calafate er overrendt af turister. Det er en relativ stor gletcher der ender i vand, og som "kælver" isstykker fra ca. 50 meter over vandoverfladen; den flytter sig ca. 2 meter dagligt, så det er en del is der skal "afleveres". Når man stod i nærheden af den, kunne man høre den sprække og "vride" sig konstant. Ganske spektakulært, omend vi ikke så de helt store stykker vælte ud i vandet.



Fredag var afsat til den helt store (og dyre !) aktivitet : at trekke rundt på gletcheren. Det startede med afhentning kl. 07.00 om morgenen, en tur ud og se på gletcheren (igen), og derefter en kort sejltur over til den første base. Her fik vi udleveret udstyr, og gik derefter 1 times tid, før det var tid til at komme ud og gå på gletcheren. Til formålet fik vi spændt is-sko udover vores sko, så vi kunne trave rundt uden at falde og vi fik påmonteret sikkerhedssele(!) så vi kunne blive reddet, hvis vi skulle falde i en spalte. Det var en temmelig speciel oplevelse at være på gletcheren; den har nogle meget stejle og dybe sprækker rundt omkring, som fremstår i klare blå farver - og som man så går på tværs af, når de er smalle nok. Og så løber der vand i "isfloder" rundt om en, selvom hele gletcheren ikke er ved at smelte. Isen er også ekstrem "solid" og hård, så man kan stå helt ude på kanten og kigge. Virkelig en oplevelse. Efter at have indtaget frokosten ved en sø (på gletcheren), og gået i lidt over 3 timer, nåede vi tilbage til "fastlandet". Det hele blev sluttet af med et glas whiskey - tilsat Perito Moreno is - med gletcheren som baggrund.


Dagen efter stod vi tidligt op og sluttede vores ophold i El Calafate; vi tog en "kort" bustur til Puerto Natales på 6 timer, som tog os over grænsen til Chile. Denne mindre by er typisk udgangspunktet for ture til den nærliggende nationalpark Torres Del Paine, så den er også rimelig præget af turisme. Ved ankomst til byen var det ved at være tid til at få vasket tøj igen, så vi gik direkte til nærmeste vaskeri og afleverede vasketøjssækken. Da vi senere på aftenen afhentede vasketøjet, fik vi også lige udleveret vores kamerataske med ordet "Mojado !". Det fangede vi ikke lige til at starte med, men nu vil vi altid huske, at det betyder "våd" på spansk - og indeni fandt vi vores dyre kamera/linse, som ikke lige havde overlevet en kilovask på 60 grader. Det tog os lige et par timer at komme os over den oplevelse, specielt når man reflekterede lidt over hvad man kunne få for ca. 6.000 kroner. Og - nu var vi så kun udstyret med et lille, almindeligt kamera; ikke helt det bedste når nu Torres Del Paine, med sin fantastiske natur, var næste sted vi skulle hen. Nå - trods alt er det kun penge og døde ting, men dog stadigt superærgeligt. Beskyt aldrig dine elektronik dimser ved at pakke dem ind i vasketøjet !

Søndag/Mandag brugte vi på en tur til Torres Del Paine. Den er berømt og berygtet blandt trekkere, og de lidt mere rutinerede tager en 4-5 dages tur ind i parken, hvor man kan trekke "W-ruten", som tager en til de primære højdepunkter og steder rundt omkring i parken. Man kan så enten vælge at campere eller at sove indendørs på 8-12 mandsstuer. Vi var lidt mere beskedne, så vi tog først en 10 kilometers tur til et udsigtspunkt hvor frokosten blev indtaget. Derefter tog vi tilbage til start-punktet på W-ruten, og gik de ca. 15 kilometer, som tog os til El Chileno refugiet, hvor vi fik aftensmad og en seng at sove i. Ikke så ferie-agtigt at sove i 3-lags køjesenge og fælles bad, men vi faldt dog hurtigt i søvn, efter en lang dags vandring. Set i bakspejlet var 24-25 kilometer nok liiige i overkanten for et par utrænede hikere som os - også selvom vi kun har en lettere oppakning med.

Næste morgen stod vi op kl. 05.00, fik lidt morgenmad og gik derefter afsted igen med vores små rygsække. Efter 2 timers vandring, nåede vi op til toppen af Mirador Del Torres - som er et fabelagtigt syn; og som nok er højdepunktet for mange trekkere i parken. De sidste 300 meter er mere en klatretur end en hikingtur og man klatre over klippestykker, temmeligt stejlt, men man belønnes med synet af "Las Torres", som spejler sig i en smeltevandssø, når man når op på toppen. Kl. 14.30 var vi tilbage hvor vi startede, trillede tilbage til Puerto Natales - lidt trætte - og kunne checke ind på vores hostel igen, og få et velfortjent bad - samt en god seng at sove i.



Så en uge med masser af store naturoplevelser - og lidt mere erfaring om at vaske. Næste stop er Punta Arenas (Chile) og Ushuaia (Argentina).

1 kommentar:

Christian J. sagde ...

Av av av med det kamera. Men som sagt en død ting. Super at I er igang med turen igen. Herhjemme er alt ved at falde på plads. Lidt misundelig på turen til gletcheren, men omvendt ved I at jeg havde satset på ørred istedet. Ellers ok billeder med det lille kamera (?) ;-)

Svoger/bror