04 marts 2009

Top 10 listen - Oceanien

Så er det blevet tid til en ny liste (lettere forsinket) - denne gang dækkende Australien og New Zealand; de to lande minder til en vis grad om hinanden men der er også en række forskelle. Generelt er Australien mere "Amerikansk", hvorimod New Zealand virker mere britisk/skotsk.

1. Hvis man i Australien går ind i en bagerbutik risikerer man kun at finde .. toastbrød ! Mange forskellige varianter, men nogle gange KUN toastbrød. Det virker yderst besynderligt, når man (synes vi) i Danmark vel nærmere bruger toastbrød som en sidste udvej, når alt andet har lukket og noget man henter nede på tanken. Men her kan man finde store brød på hylderne i hele bagerforretningen.

2. Nu vi er i det kulinariske hjørne : BYO alkohol .. eller løst oversat - medbring dit eget alkohol. Masser af restauranter i Australien og New Zealand serverer ikke øl og vin, så istedet medbringer man det man selv vil drikke (til supermarkedspriser), og så betaler man 10-15 kroner i "proppenge". Det findes nogle meget få steder i Danmark, men her er det nærmest mere regelen end undtagelsen. Dejligt koncept, som gør at prisen for en middag for to, med en god flaske vin, ikke bliver ekstremt høj. Generelt er priserne dog på f.eks. øl i Australien betydeligt højere end i Danmark (i niveauet 12-14 kroner pr. flaske)

3. Og så en af de virkeligt positive : Bestilling af en "flat white", vil få tjeneren til at bringe en rigtig god kop kaffe med en smule pisket mælk - og typisk for en rund 10'er. Det var virkelig noget man kunne lære af derhjemme, hvor en kop på en cafe hurtigt er på den anden side af 25 kroner. Man kan endda give et par kroner ekstra og få en hel suppeskål med kaffe. Uhhhhmmmm. Nu skal vi passe på med at udråbe en "kaffe-vinder" før rejsen er slut, men vi tror prisen går til New Zealand (næste bedre end i Italien !). Generelt har priserne i New Zealand, på mad og drikke, været yderst rimelige og man får virkelig god kvalitet for pengene.

4. Fluer ! - for pokker hvor er de bare irriterende. I Australien var vi virkelig plaget af fluer, specielt i Alice Springs området. De nøjes ikke med at kravle rundt på en. Næh - de kravler op i øjnene og i ørerene. Vi smågrinede lidt, af de første par turister vi så, med fluenet på deres hat (!), men efter en halv dag var vi klar til at købe noget lignende. Og så har varmen i Australien heller ikke hjulpet. Puha.

5. En lidt anden plage har været sandfluer i New Zealand, som typisk findes ved vandet; men, modsat danske sandfluer, så finder man dem også andre steder, og så bider/stikker de RIGTIGT meget, man mærker det bare først, når det er for sent. Man kunne nogle gange betragte sine fødder, mens de bare begyndte at bløde pga. stik/bid. De gange vi f.eks. har været ude med kajak, har det været noget af en plage at være i nærheden af vandet, indtil man fik sit dækken på kajakken. Og det har så resulteret i massevis af bid, og meget lidt søvn i en hel del dage, for biddene kradser naturligvis i 3-4 dage (!)

6. Velankommet til engelsktalende lande, så tror man jo, at der ikke er problemer med at forstå indbyggerne. Men jo. Der er en del der taler, som om de har en kartoffel i munden; når man tredie gang må bede om, at de gentager, tror de jo man ikke forstår sproget. Så åben dog munden for pokker ! Måske er det ikke så forskelligt fra Danmark når man tænker over det .. Jysk ?

7. Lige som i England, kører man i Australien og New Zealand i venstre side af vejen. Så - det skal man lige vænne sig til når man triller rundt i sin lejede bil - specielt i rundkørslerne har man en tendens til at glemme det, fordi man bare triller ind. Men - det som lige overrasker er, at man også skal huske at "holde til venstre" når man er fodgænger; man tænker ikke over det derhjemme, men når først man er gået ind i et par stykker, så vænner man sig til det.

8. På New Zealand har de nogle pænt mærkelige stednavne (typisk meget lange), fordi de oprinder fra Maori'erne som kom dertil fra 1200 år og fremad. Det morsomme er dog, at lokalbefolkningen til tider opgiver at udtale dem, fordi det er for svært ! Så omdøb dem dog for pokker ..

9 og 10 : Nej, der er faktisk ikke flere synderlige forskellige at berette om, uden at det bliver meget søgt .. så det er jo faktisk kun en top 8. Ikke så overraskende er der istedet rigtig mange ligheder med lille Danmark og specielt New Zealand, hvilket jo nok skyldes den sene engelske kolonisering og så en rimelig indflydelse fra skandinavien. Man finder sig temmeligt hurtigt "hjemme" på den anden side af jorden - og det kan jo også være ganske rart.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej berejste venner. Jeg har lige været nød til at genlæse dele af jeres rejsebeskrivelser. Hvordan kan i dog rumme alle de oplevelse, når vi andre har svært ved at følge med jer på sidelinjen?
Der må foreligge en stor fare for at i kommer til at kede jer jammerligt, når dagligdagen igen byder jer velkommen i Danmark. I husker vel nok begreber som: skattereform, friværdi, regeringssamarbejde og Søndagshygge? Nå..det er nu slet ikke så galt endda.
Vi ser altid frem til endnu en rejsebeskrivelse fra jer, også selv om vi ikke er så gode til at efterlade en kommentar.

Bedste hilsner fra 4xFalster + hund…

Henrik Koch Nielsen sagde ...

Ja god pointe; efter 7 måneder må vi da indrømme at det kræver lidt "koncentration" hele tiden at blive ved, i forhold til da vi startede. Men det går da .. ellers var vi taget hjem :)