29 december 2008

Uge 22 - Jul i Cairns

Der er noget underligt ved at være et sted 23. december, og have i nærheden af 30 graders varme. Det passer bare ikke sammen inde i ens hoved - og det er slet ikke til at opdrive et stykke andesteg med rødkål og brunede kartofler (!). Vi er nu i Cairns på Australiens nord-østkyst, hvor der er temmelig høj luftfugtighed - men til gengæld ikke så mange fluer som i det centrale Australien. Den primære grund til at Cairns findes, er den tætte beliggenhed til Great Barrier Reef - verdens største koral-rev; lige en tand mindre en Tyskland i størrelse ..

Første hele dag, som er den 24. december, valgte vi at bruge på en charter-båd. Vi var lidt usikre på åbningstider omkring jul, så vi havde booket Passions of Paradise et par dage før, for at være sikre på at komme ud mindst en gang; men, her holder man ikke julen så hellig - ihvertfald ikke når der er turister i farvandet, så de fleste selskaber havde åbent alle dage, vi var i Cairns. Udflugten foregik på en kæmpe stor katamaransejlbåds på 83 fod (!), og med plads til 80 passagerer. Mette var lidt skeptisk, for hvordan dælen holder man lige øje med 80 mennesker i vand på en gang? Men det gik over al forventning, vi var lidt færre, ca. 60 personer, og det første stop var ud for en bugt, så de kunne stille en livredder på land, og en livredder på båden. Og så viste det sig at en hel del af de ombordværende skulle dykke (med tanke), så der var rigeligt plads. Fordelen ved denne båd var, at man blev tilbudt et prøve-dyk ganske gratis, så det skulle Henrik LIGE prøve af. Man fik en lille 1/2 times introduktion til, hvad man skal gøre og ikke gøre, og så er det på med udstyret. Når man så hænger 2 meter under vandet med udstyr på og trækker vejret gennem en ilt-tank (fantastisk oplevelse) - kan man vælge at gå med ned sammen med en guide/instruktør. Det lille OK-signal koster så 280 kroner ekstra, men det var alle pengene værd og alt gik som det skulle. Henrik så 3 skildpadder undervejs, KÆMPE muslinger og en masse fisk. Efter prøvedykket fik vi snorklet sammen, og det gik også bedre end i Belize, hvor vi havde problemer med strøm, maske og andet godt. En god oplevelse, og en god tur (godt mandskab, forplejning) - samt god vejledning både inden og undervejs.

Om aftenen gik vi ud og spiste juleaftensmad. Dette års julemenu bestod af kylling omkranset af bacon-strimler og en laks med gnocci/oliven; en god vin, god portvin samt dessert (chokolade dessert og en større ostetallerken). Det var i den lidt dyrere ende, men det er jo kun jul en gang om året. Og - næste år står den jo nok på and igen :-)



De næste par dage (25., 26. december) var det meste lukket i Cairns, bortset fra bådene ud til revet; man kunne godt nok komme på små "hyggelige" køreture, men de kostede hurtigt 300-500 kroner pr. snude og det syntes vi ikke helt var det værd. Det var lidt af en udfordring at finde spisesteder de dage, pga. julen - og så er det kotume at hæve priserne med 15-20% på helligdage, så det gør det mindre sjovt. Ellers brillierede vi ved at tabe vores nøgle til vores hostel, selvfølgelig den 25. december hvor personalet var i den anden ende af byen, og havde fået så meget ind under vesten, at de ikke kunne køre bil. De ankom lettere overrislede sidst på aftenen og lukkede os ind. Dagen efter fandt vi heldigvis nøglen igen på forrige aftens restaurant, så vi kunne få vores depositum tilbage.

Efter at vi havde været afsted på vores første rev-tur, blev vi kraftigt anbefalet at bruge en aften hos "Reef-Teach". Det er en undervisningsaften, hvor man lærer om revet og alle de dyr/organismer som lever der. Ganske informativ, men også lidt skræmmende, når man lærer, at en Box Jellyfish kan slå en ihjel (worst case), bare ved at man rører den. Lidt lige som en brandmand - bare 100 gange værre. Og Triggerfish .. argh ! En fisk på cirka 60 cm, der bider ud efter alt der nærmer sig deres rede, når det er yngle sæson. Det er det så i december måned.

Vi besluttede os dog alligevel til at tage ud på endnu en tur til revet; denne gang med ReefQuest. En almindelig motor-katamaran af lidt lavere standard men også lidt billigere(1100 kr. mod 1350 kr.) - og så var det med 2 prøvedyk til Henrik denne gang, istedet for kun et enkelt, så der var bestemt mere for pengene. Vejret var dog temmeligt skidt. Det regnede det meste af tiden, mens vi var i vandet - men det gør ikke så meget endda; man føler en prikken i ryggen når man snorkler, og så er sigtbarheden lidt dårligere, nok mest pga. fraværet af solen. Mette fik snorklet til den helt store guldmedalje; som en af de få. En hel del dykkede (bl.a. en dykkerskole), og blandt de resterende var det meget få, der var i vandet. Nogle var kun i vandet i 5 minutter, og brugte så resten af tiden på at sove på båden. Mærkelig måde at brænde 500 kroner af på (!). Henrik fik denne gang samlet set en lille time under vandet, og kom helt ned til 12 meter. Så der skulle trykudlignes en del gange i ørerne på vej nedad. Igen en rigtig god oplevelse, som gav appetit på noget mere. Dagen efter blev brugt på at undersøge mulige dykkerskoler i New Zealand, samt at få en lægeerklæring på at man er sund og rask, såfremt man skulle på dykkerkursus.

Afsted til Sydney !

Ingen kommentarer: